Tutustu meihin

Ruokkeen Lomakylä sijaitsee kirkkaasta vedestään ja rikkaasta kalakannastaan tunnetun Puruveden rannalla. Suositun lomakylän toiminta on kasvanut laajasti vuosien varrella ja nykyään se tarjoaa monipuolisia majoitus- ja harrastusmahdollisuuksia ympärivuotisesti.

Ruokkeen Lomakylä hyödyntää aurinkoenergiaa, seuraa aurinkovoimalamme tuottoa tästä.

Ruokkeenniemellä toiminta matkailun parissa aloiteltiin 70-luvun alussa. Lomakylän perustajat, Raija ja Pentti Laukkanen, olivat miettineet, että suvulle aikoinaan jäänyt n. 20 hehtaarin ala Puruveden rannalla voisi tuoda työtä ja toimeentuloa pienen maatilan sivuelinkeinona. Ensimmäisenä keväänä rakennettiin pari 14 m2 hirsimökkiä, joita vuokrattiin kotitilalta käsin.

Kesäkuun 3. päivä, vuonna 1970, saapuivat ensimmäiset asiakkaat lomailemaan Ruokkeelle. Toiminta laajeni pikkuhiljaa; mökkejä tuli lisää ja 70-luvun puolivälin jälkeen lomakylään valmistui pieni kioski. Vieraille myytiin jäätelöä ja virvokkeita ja Pentin isä, Väinö, kävi maatilan hevosella antamassa lapsille kärrikyytiä. Kokeneemmat pääsivät myös ratsastamaan.

Vuonna 1980 toimintaa oli jo sen verran, että lomakylän kioskia laajennettiin kahvilaksi. Pentti ja Raija rakensivat kahvilan yhteyteen asunnon, johon muuttivat lapsiensa Marin ja Mikan kanssa. Siinä kohtaa maatilan työt jäivät ja matkailusta tuli perheen pääelinkeino.

80-luvun lopulla rakennettiin ensimmäiset, ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat mökit, lomapirtit. Myös leirintäalueen puolella liikenne vilkastui; alkuaikojen telttailijat olivat vaihtuneet karavaanareihin ja leirintäalueelle tehtiin lisää paikkoja. Myös kalastusmatkailu alkoi lisääntyä. Alueella vietettiin uistelukisoja ja syksyllä Puruvedelle tultiin kalastamaan, kuka verkoilla, kuka vieheillä. Saaliiksi tulleet kalat piti saada kalamiehille kotiin vietäväksi, joten alettiin valmistaa kalasäilykkeitä. Tästä sai alkunsa Laukkasen Kala Oy.

90-luvulla toimintaa alkoi olla enemmän. Myös ravintolan puolella tapahtui kasvua, kun sen laajennus valmistui vuonna 1997 ja samalla päärakennuksen yhteyteen tehtiin uudet tuotantotilat kalan jalostusta varten. Siellä valmistetaan vuosittain 15 000 – 20 000 purkkia muikkua, särkeä, siikaa ja kirjolohta sekä ravintolan pöytään tiensä löytävät savu- ja graavikalat.

2000-luvulla mökkien määrä on kasvanut ja leirintäalueen vuosipaikoille on tullut vaunuja. Toiminta on muuttunut enemmän ympärivuotiseksi, myös ravintolan puolella. Tällä hetkellä alueella on 25 mökkiä, noin 80 leirintäaluepaikkaa, vierasvenesatama sekä hyvät harrastusmahdollisuudet. Tänä päivänä Ruokkeen Lomakylä tarjoaa tasokkaat matkailupalvelut jokaisena vuodenaikana.

Tervetuloa lomailemaan Ruokkeelle!

Aluekartta

Aluekartta_2022